Verksamhetsberättelse 2012

 

 

Ordförandes rader 2012

 Årsmötet hölls 8 februari i Älvängen. Peter Holmqvist slutade i styrelsen. Tack för gott arbete. Michael Petersson valdes in istället. Varmt välkommen. Vår nya konsulent Hanna Ståhl presenterade sig och den nya Älgförvaltningen Som vanligt har kretsen deltagit på Kilanda Marknad med skyttesimulatorn. Och som vanligt kom många, främst ungdomar och ville prova på. Roligt för framtiden. Jonas Malmeling, Länsföreningens ansvarige för Ungdomsprojektet, hjälpte till. Att få snickra ihop sin egen fågelholk tyckte många unga var skoj. Liksom att få titta i ”Vilda lådan” Om Skytte, Jägarexamen, hundverksamhet och nya Älgförvaltningen finns mera att läsa längre fram i häftet. Mm, mm Eftersöksbojkotten har upphört och vi har en delvis förnyad bemanning till polisens hjälp. Styrelsen har under året hållit fem möten. Representanter för kretsen har deltagit i Länsföreningens konferenser o arrangemang.  Åke


 Dina Kontaktpersoner  2013-02-05

Eftersök

 

 

 

 

Viltolycka

 

Jan-Erik Johansson

Vildrosvägen Nol

+46 702 392703

 


Årets Jägarskola

har lockat nio deltagare i varierande åldrar men en övervikt för yngre. Könsfördelningen är sned med två kvinnor och sju män. Studiecirkeln inleddes i oktober och vi skall förhoppningsvis vara klara för prov på den teoretiska delen i mitten av februari. Därefter vidtar skytteutbildning, säker vapenhantering och avståndsbedömning. Skytteutbildningen inleds med teori och skyttesimulator för att sedan gå över till skarpskytte på skjutbanan – såväl hagel som kula. Prov på de praktiska delarna – avståndsbedömning, säker vapenhantering, hagelskytte mot markmål och flyktmål, precisionsskytte kula och älgbana - skall vi förhoppningsvis sedan vara klara med innan midsommar varefter de godkända deltagarna skall kunna erhålla vapenlicenser och påbörja sin jägarbana som kunniga, omdömesgilla och ansvarsfulla jägare.

 

Björn Seve

 


Försvunna jakthundar / hundar

Inom Ale Jaktvårdskrets finns det en kontaktgrupp när det gäller bortsprungna hundar. Om hund har försvunnit eller om Ni har tagit hand om en hund så kontakta gärna följande personer för ytterligare hjälp.

Nödinge: Ulf Atterskog 031-981 3030705 – 98 13 03

Starrkärr: Carl-Inge Samuelsson 031 – 98 04 88070- 564 83 34

Roland Sjöqvist 0303 740 827

Skepplanda: Bertil Andersson 0303 -746 9930704 – 320 423

Roger Andersson 0303 - 338 137

Hålanda / Livered: Douglas Hjärtinge 0734 – 20 45 9

4Kilanda: Anders Jonsson 0303 -745 123I

 övrigt så kontakta Polisen för anmälan och eventuell information, den som blir av med sin hund uppmanas att kontakta samtliga närliggande Polisdistrikt som Ale (Kortedala), Alingsås & Borås då man tyvärr ej samkör dessa anmälningar.


 

Hund i Ale 2012

Att gå på dressyrkurs i Jägareförbundets regi ska ge hundägaren större insikt i hur vi som hundägare bör uppträda. Hur vi ska få hunden att lita på oss och se oss som den givne flockledaren. Uppmuntran och vägledning i rätt tid och i lagom proportioner ger oftast en hund som vill samarbeta. Så med tiden växer det fram för hunden att det är de tvåbenta som står för initiativen. Då brukar det bli rätt så lugnt. Det är viktigt att vi känner oss som ett ekipage med vår hund. Då får hunden en ledare att lita på. En hund som är trygg med sin husse eller matte. Om vi är stressade eller inkonsekventa så överförs det omedelbart till hunden. Då tror vår fyrbente vän att det är dags att ta över.

Årets kurs var långt ifrån fulltecknad och man kan bara hoppas att de jägare som gått valpkurs i närheten hittar till Risheds allra bästa träningsställe till våren. En inhägnad och nyklippt plan som gör att vi dessutom kan jobba med lös hund när vi tränar. Att kunna ha sin hund lös i de flesta situationer borde vara ett mål för de flesta hundägare. Men det är långt dit för många tyvärr. Vi har ju som hundägare valt ett liv ihop med en fyrbent vän. Vi ska göra det lätt för både den och för oss själva. Skolan börjar redan när valpen anländer och bättras på i olika stora doser. Om någon glömt lite vad vi bestämt från början så är det bara att träna lite extra – lite extra tid i en bra gemenskap med sin hund. Det är också kul att som hundägare få höra att just du har en fin hund. Ännu roligare skulle det vara om någon uppskattade dess dressyr och uppförande. Det värmer otroligt och när det blir lite varmare till våren så börjar nästa dressyrkurs för stora och små jakthundar.

Hälsar Bengt Svensson

0722-225758 


Vad har hänt under 2012

 

För tionde året i rad har vi kvinnor inom Ale jaktvårdskrets haft aktiviteter tillsammans.

 

Som vanligt har vi tränat skyttet inför höstens älgjakt och några har förutom jakt på hemmaplan varit i Rådde och jagat både älg och rådjur. I början av oktober deltog vi i Skepplanda Skyttecenters klubbmästerskap för damer i kula. Och vinnaren 2011 blev Elisabeth Bengtsson. Stort Grattis!

 

Vi var inbjudna till möte för JAQT i Västra Götaland Väst (VGV) på Skogaryd. Åsa Hämäläinen representerade alekretsens damer och fick bl a med följande information.

 

Hanna Ståhl berättade att Västra Götaland är uppdelat i tre länsföreningar (Skaraborg, Södra Älvsborg och Västra Götaland Väst). Föreningarna har även samarbete med andra län och sprider våra inbjudningar och aktiviteter.

 

Aktiviteter 2013

 • I april-maj planeras en skyttehelg på Nimrods skjutbana i Uddevalla.
 • Hagelskytte-lördag, kulskytte-söndag. Mer info kommer längre fram.
 • En kväll med simulatorskytte planeras, (inbjudan kommer).
 • Lisbeth Hellner ska undersöka om en småviltjakt kan ordnas på Skogaryd i jan-feb.
 • Önskemål om styckningskurs, Lisbeth och Hanna kollar på detta.
 • Föreläsning om kulans verkan i augusti.

 

En liten påminnelse till alla kvinnor!

Anmäl er till det kvinnliga nätverket JAQT som finns inom Västra Götalands län. Genom nätverket ges bl a möjlighet att delta i någon jaktdag på Skogaryd, älgjakt i Rådde, bli inbjuden till andra jaktlag mm.

 

Information finns även på Jägarförbundets hemsida www.jagareforbundet.se 

 

Våra aktiviteter är alltid roliga och trivsamma och vi vill gärna att vi blir många fler. Hör gärna av er och kom med idéer på vad vi kan hitta på tillsammans.

 

Ann-Marie


Skytte inom kretsen 2012.

Ofta hör man oss jägare uttrycka att ”man borde kanske träna lite mer skytte”.

Varför inte se till att göra detta på någon av de två jaktskyttebanor i Surte respektive Skepplanda (Hålanda) som för närvarande finns inom vår krets.

Bägge dessa anläggningar kan erbjuda träning på såväl kula som hagel.

Visste ni att inom Ale Jaktvårdskrets finns det flera utbildade jaktskytteintruktörer.

Dessa kan man ta kontakt med om man vill ha lite hjälp eller tips om skytte och skytteteknik.

Varför inte boka en tid för sig själv för att i lugn och ro få lite tips eller som en rolig grej tillsammans i jaktlaget under icke jaktsäsong och samtidigt få nyttig träning inför jakten.

Det finns redan enskilda och jaktlag som utnyttjar denna möjlighet men det finns plats och

möjlighet för så många fler att göra detta och visst är det roligare att gå ut och jaga när man känner sig säkrare på sin egen kapacitet när det gäller skyttet.

Ett annat sätt att få lite mera skytteträning är att delta i någon av de tävlingar som kretsen anordnar så som t.ex. Kretsälgen. Om det finns intresse så kommer kretsen eventuellt att ordna någon form av hagelskyttetävling i framtiden. Man måste inte ta tävlingsmomentet så jätteallvarligt men det är ett trevligt tillfälle att möta andra medlemmar i kretsen och samtidigt få lite nyttig skytteträning.

Ta gärna kontakt med någon av våra skytteinstruktörer.

Skepplanda Sportskyttar:

Björne Hansson 0303-74 82 49, 070-458 26 92

Douglas Hjärtinge 0520-66 83 62, 073-420 45 94

Surte – Bohus Sportskyttegille:

Christian Aronsson 076-874 94 13

Under året så har vi genomfört Kretsälgen på Skepplanda Skyttecenter.

Tyvärr så var vi lika många som förra året som deltog med det finns plats för fler 2013.

Jägarklass:

1:a Ingemar Nordberg 58p, 2:a Björne Hansson 54p

3:a Lennart Andreasson 36p, 4:a Tommy Andersson 30p

Under 2012 så hade vi tre medlemmar från vår krets som deltog i Länsmästerskapet i Jaktskytte (Älg, Rådjur, Nordisk trap och Sporting) på Nimrod, Uddevalla.

Ingen av oss som var med hade testat detta tidigare men alla var överens efteråt om att det var inte sista gången. 20 skyttar från Västra Götaland Väst deltog totalt i Länsmästerskapet.

Totalt lyckades Christian Aronsson bäst från Ale med en 13:e plats, Ingemar Nordberg 14:e och Björne Hansson 18:e. Undertecknad fick dock med sig en bronsmedalj i lerduvegrenarna.

Björne Hansson

Skytteansvarig i kretsen

Skytte inom kretsen 2012.

 Ofta hör man oss jägare uttrycka att ”man borde kanske träna lite mer skytte”.Varför inte se till att göra detta på någon av de två jaktskyttebanor i Surte respektive Skepplanda (Hålanda) som för närvarande finns inom vår krets. Bägge dessa anläggningar kan erbjuda träning på såväl kula som hagel.Visste ni att inom Ale Jaktvårdskrets finns det flera utbildade jaktskytteintruktörer.Dessa kan man ta kontakt med om man vill ha lite hjälp eller tips om skytte och skytteteknik.Varför inte boka en tid för sig själv för att i lugn och ro få lite tips eller som en rolig grej tillsammans i jaktlaget under icke jaktsäsong och samtidigt få nyttig träning inför jakten.Det finns redan enskilda och jaktlag som utnyttjar denna möjlighet men det finns plats ochmöjlighet för så många fler att göra detta och visst är det roligare att gå ut och jaga när man känner sig säkrare på sin egen kapacitet när det gäller skyttet.Ett annat sätt att få lite mera skytteträning är att delta i någon av de tävlingar som kretsen anordnar så som t.ex. Kretsälgen. Om det finns intresse så kommer kretsen eventuellt att ordna någon form av hagelskyttetävling i framtiden. Man måste inte ta tävlingsmomentet så jätteallvarligt men det är ett trevligt tillfälle att möta andra medlemmar i kretsen och samtidigt få lite nyttig skytteträning.

 Ta gärna kontakt med någon av våra skytteinstruktörer.

 Skepplanda Sportskyttar: Björne Hansson 0303-74 82 49, 070-458 26 92

 Douglas Hjärtinge 0520-66 83 62, 073-420 45 94

 Surte – Bohus Sportskyttegille: Christian Aronsson 076-874 94 13

 Under året så har vi genomfört Kretsälgen på Skepplanda Skyttecenter.Tyvärr så var vi lika många som förra året som deltog med det finns plats för fler 2013.

 Jägarklass:

 1:a Ingemar Nordberg 58p,

2:a Björne Hansson 54p

 3:a Lennart Andreasson 36p,

 4:a Tommy Andersson 30p

 Under 2012 så hade vi tre medlemmar från vår krets som deltog i Länsmästerskapet i Jaktskytte (Älg, Rådjur, Nordisk trap och Sporting) på Nimrod, Uddevalla.

 Ingen av oss som var med hade testat detta tidigare men alla var överens efteråt om att det var inte sista gången. 20 skyttar från Västra Götaland Väst deltog totalt i Länsmästerskapet.Totalt lyckades Christian Aronsson bäst från Ale med en 13:e plats, Ingemar Nordberg 14:e och Björne Hansson 18:e. Undertecknad fick dock med sig en bronsmedalj i lerduvegrenarna.

 Björne HanssonSkytteansvarig i kretsen

 


 

Kassaredovisning 2012 Ale Jaktvårdskrets

 

 

 

Inkomst

 

 

Utgift

Kassabehållning från 2011

142.994

 

Porto/Annons

6.910

Kretsbidrag

5.420

 

Swedbank

750

 

 

 

Kretsälgen avgift

200

Annonser i infoblad

4.300

 

Lokalhyra

1.500

 

 

 

Byggsatser Holkar

1.160

Försäljning Kilanda marknad

1.150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summa

153.864

 

 

10.520

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utgående behållning

143.344

Intygas Nygård 2013-01-01 Karl Olof Karlsson Kassör

 

 

 

 

 

 

 
ROVDJUR 2012

Det har inte skett några stora förändringar när det gäller rovdjursförekomst i kretsens område under 2012. Lodjur förekommer och det har rapporterats enstaka observationer, men det verkar vara enstaka ensamma lodjur som vandrar förbi. Det finns inget som tyder på en mera fast etablering ”hona med ungar” som då blir mer stationära.

Det har varit flera olika vargobservationer i vår närhet, mest norr om kretsen där flera hjortar rivits av varg på Koberg under hösten. Det blev även ett vargangrepp på får norr Lilla Edet i augusti då sex lamm dödades av varg.

Det är viktigt att alla observationer av rovdjur rapporteras så fort som möjligt. Alla rapporter som anmäls registreras och ligger sedan till grund för vilken tilldelning vi får i länet om det blir jakt på lodjur eller varg.

Du kan lägga in dina rovdjursobservationer i www.rovobs.se eller kontakta någon av spårtolkarna i Ale.

Bertil Andersson 0704-320423

Kerstin Andersson 0702-295201

Bosse Andersson 0703-139020

 

 


 

Älg

Nu när detta skrivs 11 januari 2013, så bör alla älgrapporter utom Älgskötselområdets vara färdiga. Av någon anledning haltar det lite emellan uppgifterna i ”Viltdata” och det som syns i den nya ”Älgdata”

Det är lite svårt att rakt av jämföra avskjutningen denna säsong mot fjolårets, eftersom flera lag gått in i angränsande Älgskötselområden. Men totalt för kretsen ser vi en viss minskning av antalet fällda djur.

Och det beror i huvudsak på att licensarealen har minskat kraftigt, till följd av det nya jaktsystemet. Nu delar 20 lag på 15118 ha. Dvs 756 ha i snitt.

Första tilldelade älg är numera alltid en kalv. För den krävdes 150 ha. Plus kravet 500 ha för vuxen ger nivån 650 för två djur.Tredje djur blir kalv osv. Det gör att av tilldelat i licensområden 44 djur, så var hela 30 st kalvar. Av tilldelat 14 vuxna så är alla fällda. Bra.

Sammantaget så är mer än 50% av fällda djur i kretsen kalv. Det är bra.

Men trots att tilldelningen totalt sett har minskat i licensområdena från fjolårets fällda 66 djur till i år 44 djur, så har bara 32 fällts. Det är synd. Ger en utnyttjande grad av tilldelningen på bara 67% Trots att tilldelningen minskades kraftigt.

Det borde vara möjligt för flera att snacka ihop sig med grannarna och antingen skapa en licensareal tillsammans, eller att komma in i ett skötselområde.

Av älgobsen kan vi däremot ana att stammen tycks öka. Årets älgobs inom kretsen redovisar lite för få timmar för att vara helt statistiskt säker, men antyder ändock + 10% ökade obsar.

Om man tar med grannkretsarna Alingsås, Lerum och Lilla Edet för att få flera timmar, så ser man emellertid att stammen tycks minska.


 

Älgavskjutning i Ale

                   
    tom 11/12        
                   
  Tjur Ko Kalv Total Kalv %        
1999 56 36 53 145 37        
2000 48 37 63 148 43        
2001 43 48 43 134 32        
2002 38 51 43 132 33        
2003 35 40 43 118 36        
2004 35 29 22 86 26        
2005 18 15 15 48 31        
2006 19 16 22 57 39        
2007 19 7 12 38 32        
2008 19 12 29 60 48        
2009 47 11 32 90 36        
2010 37 16 39 92 42        
2011 33 15 34 82 41        
13-jan 17 14 35 66 53        
                   

 

 

Lite om älgtillgången under åren som gått:

     
             
För 39 år sedan 1974 sköts det i ale Kommun   45 älgar
    1975       50 älgar
Ökning skedde fram till 1983       134 älgar
Därefter ca 130 per år fram till 1989 då sköts   150 älgar
Efter detta minskade det fram till 1995 då sköts det   72 älgar
Upp igen till runt 145 vid sekelskiftet     145 älg
Och sedan ny nedgång          

 

 

 

Älgobs

             
               
      2012     2011  
Krets Man
timmar
Antal
Obs
Obs /
1000 tim
Man
timmar
Antal
Obs
Obs /
1000 tim
förändring
               
Ale 4657 536 0,115 5216 527 0,101 14
Alingsås 8486 870 0,103 9624 1146 0,119 -14
Lerum 4990 586 0,117 4001 578 0,144 -19
Lilla Edet 5511 563 0,102 4644 512 0,110 -7
s:a 23644 2555 0,108 23485 2763 0,118 -8

 

 

Nordiska Viltolycksrådet

 

Organisation för eftersök och avlivning av trafikskadat vilt.

 

I Ale JVK finns idag 9 ekipage som sköter om eftersök på trafikskadat vilt. Det är sedan några år tillbaka organiserat under Nordiska Viltolycksrådet och samordnas för vår del via LAC Läns Alarmerings Centralen i GöteborgFormulärets nederkant

374a1a4a-5a7d-4987-b194-957d69aed1ff

Y2:374a1a4a-5a7d-4987-b194-957d69aed1ff

.

 

Organisationen är uppbyggd med kontaktpersoner och eftersöksekipage.

 

Kontaktpersonen är den som rings upp av LAC och blir först att besöka olycksplatsen han / hon skall sedan avgöra vilken typ av eftersök som behövs beroende av vilket vilt som körts på, bedömd skada osv. Kontaktpersonen skall ha stor plats kännedom och gärna vara känd med jakträttsinnehavarna på sitt område.

 

Eftersöksekipaget, hund + jägare skall kunna söka upp och ställa / avliva respektive viltslag som man är registrerad för.

 

Eftersöksekipaget arbetar på polisens order vilket innebär att vi har rätt att gå på samtliga marker oavsett vem som är jakträttsinnehavare för att slutföra ett eftersök. Avlivat vilt tillfaller sedan jakträttsinnehavaren.

 

Hos oss i Ale är kontaktperson och eftersöksjägare ofta samma person.

 

Vi har under 2012 haft ca 95 anmälda viltolyckor i Ale JVK fördelade på ca :

Rådjur 45

Dovhjort 15

Kronhjort 1

Älg 20

Vildsvin 10

Övrigt 4

 

Värst drabbat har varit E45 vid Grönnäs, samt sträckan Älvängen – Skepplanda i övrigt ganska jämnt fördelat.

 

Du som kan tänka dej att ställa upp och vara en del i denna organisation kontakta Ale JVK eller Jan-Erik Johansson direkt på tel 0702 392 703.

 

Janne


 

Så här gör du om du kolliderar med vilt

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas.

 • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
 • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
 • Ring 112 och anmäl olyckan.
 • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
 • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
 • Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
 • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
 • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
 • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
 • Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Vid anmälan till polisen ska du förutom sedvanliga person- och fordonsuppgifter tala om:

 • Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke.
 • Hur olycksplatsen är markerad - markeringsremsa, plastkasse etc.
 • Viltslag - rådjur, älg, vildsvin.......
 • Viltets flyktväg - i vilken rikting djuret försvann.
 • Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position eller om det är möjligt, nollställ bilens trippmätare och kör till en plats där du känner igen dig (exv. vägkorsning, kyrka, rastplats) och läs av trippmätaren. Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.

För de människor som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att ett bra eftersök ska kunna genomföras och ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande.

Vid kollision med övriga viltslag, utöver de ovan nämnda, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt avlägsnat från vägbanan, men som tidigare nämnts tänk alltid på din egen säkerhet.

 • Att kollidera med ett vilt djur kan hända oss alla.
 • Att inte anmäla en viltolycka till polisen är ett brott.

Försäljning av Viltvårdsmaterial

 

Depåpris: 10% rabatt vid köp över 2000:-

Priserna gäller fr. o. m. 1/1 2013

Försäljningsplats: Nols Snickeri AB, Rune Arvidsson

Alingsåsvägen 18, 449 50 ALAFORS, Tel 0303 – 74 02 14

  


Viltvårdsmaterial

Medlemspris

Pris

EJ Medlem

Grävlingfälla, nät

Giller till Rävfälla

Slagfälla, Trapper 90

Fjädrar Trapper 90

Slagfälla, Ihjäl mink,

Kattfälla

Foderautomat

Knipholk

Småfågelholk

Saltsten

1150

170

250

45

400

375

300

100

30

35

1350

200

300

55

475

450

350

150

40


 

Eftersöksekipage

2012

 

Samordnande Kontaktman.

Jan-Erik Johansson

 

 

Område 026 Surte
Per-Göran Karlsson  
Jan Johansson  
Jan-Olof Johansson 031-981 001
  0709-577328

 

 

Område 027 Nödinge
Stefan Hellström 0303-741 867
  0708-711 361
   
Jan-Erik Johansson 0702 - 392 703

 

 

Område 3. = 029 Älvängen
Stig Stenborg 0303-336 362
  0707-733 052
   
Nils Johansson 0736 - 464 305
  0303 - 338 079

 

 

Område 028 Kilanda
   
Bengt Johansson 0303-740 811
  0707-322 408

 

 

Område 030 Skepplanda
Björn Seve 0707 - 61 27 47

 

   

 

Ale Jaktvårdskrets Information och Verksamhetsberättelse för 2011

Ordförandes rader 2011

Årsmötet hölls 8 februari i Älvängen. Inger Atterskog och Bengt Johansson slutade i styrelsen.

Tack för gott arbete. Björn Seve och Peter Holmqvist valdes in istället. Varmt välkomna.

Föredragshållare var naturfotografen Thomas Liebig. Fantastiska bilder.

Som vanligt har kretsen deltagit på Kilanda Marknad med skyttesimulatorn. Och som vanligt kom många, främst ungdomar och ville prova på. Roligt för framtiden.

 

Bojkott

I skrivande stund meddelar de som utför eftersök vid viltolycka i trafiken, att de sympatiserar med den bojkott som kollegerna i Svenljunga dragit igång. För att bland annat få en ändring på beslutet att sätta ut varg på två ställen i västra Götaland.

Men också för att trycka på för att få ut utlovad varselutrustning till dem som utför eftersök längs våra vägar. I ur och skur. Dagtid eller nattetid i becksvart mörker. Året runt.

Beslut finns att Polisen ska tillhandahålla ett paket med varselutrustning till var och en som finns med som kontaktman/eftersöksjägare vid viltolycka. Men trots att nuvarande organisation varit igång i två år, så har polisen ännu inte lyckats distribuera utrustningen.

Vi får verkligen hoppas på ett snabbt resultat, så organisationen kan bli operativ igen.

 

Styrelsen har under året hållit fem möten.

Åke


 

 

Föregående års jägarskola väckte ett mycket stort intresse (24 deltagare) och avslutades den gångna sommaren med hagel- och klass ett-prov på Skepplanda Skyttecenter. Flertalet klarade sig medan andra fick återkomma. Detta års jägarskola fick betydligt färre deltagare men då utbildningen sker i studiecirkelform är det en fördel om det inte är för många. Förhoppningsvis skall hela gruppen klara teori och praktik och kunna påbörja sin jägarbana den kommande hösten.

Björn Seve

-- alg-var.jpg


Hund i Ale 2011

 

Det var ett mindre antal deltagare i år som kände sig mogna för att gå på kurs med sin fyrbenta vän. En samling hos kursledaren veckan innan kursstart med information om vad som komma skall var som vanligt inledningen på en kurs som varar från april till augusti.

Frågor som ”Ska min hund skälla mest” eller ”Kommer de andra tycka jag har en ouppfostrad krabat” fanns nog i en del huvuden när vi samlades för första gången i Rished. Det tog dock inte lång tid innan hussar, mattar och hundar var på det klara med hur det borde vara. Flocken var bildad och hussar & mattar kände sej lugnare vilket även fortplantade sig genom kopplen ner till de fyrbenta. Att man pratar om detta redan första gång man träffas blir bekräftat och ger deltagarna en positiv respons. En lugn förare får det så mycket enklare tillsammans med sin hund. Att sedan få förarna att ge hundarna beröm när det går bra är tyvärr en sak man måste poängtera hela tiden under en hela kursen.

Målsättning är att få hundar och förare till ett sådant ekipage att man trivs ihop och drar åt samma håll. Att dra åt samma håll är inte ”nosen i backen och föraren efter i koppel”. Det är inte förrän ekipaget samarbetar som man kan gå vidare med ytterligare kurser och utbildning.

En bra grund är ett måste och som förare kan vi känna oss så mycket lugnare. Många gånger har vi ju letat efter valpar med stor jaktlust och då behövs bra bromsar och samarbete. Detta märktes inte minst vid besöken i Klevbäcken. I Rished var det lugnare. Dessutom fick vår träningsplan ett staket under sommaren. Guld värt innan inkallningssignalen sitter!

På kursen kan vi få de störningar vi söker för att få bekräftat att vår träning ger resultat. Vi har en förväntan på hur våra hundar ska uppföra sig och det är vi som ägare som avgör hur vi vill ha det. Träningen och samvaron har precis bara hunnit starta.

 

 

Kursledaren Bengt Svensson, Mobil:0722-22 57 58

 

Föregående års jägarskola väckte ett mycket stort intresse (24 deltagare) och avslutades den gångna sommaren med hagel- och klass ett-prov på Skepplanda Skyttecenter. Flertalet klarade sig medan andra fick återkomma. Detta års jägarskola fick betydligt färre deltagare men då utbildningen sker i studiecirkelform är det en fördel om det inte är för många. Förhoppningsvis skall hela gruppen klara teori och praktik och kunna påbörja sin jägarbana den kommande hösten.

 

JAQT – Kvinnligt nätverk Vad har hänt under 2011?

-- foto2.jpg

  

Några av deltagarna på älgjakten i Rådde.

I mitten en glad Karin och andra

från vänster Åsa Hämäläinen.

  

 Vill du vara med i vårt nätverk så får du fortlöpande  information om aktiviteter inom jakten!

 Information finns även på Jägarförbundets hemsida

 www.jagareforbundet.se.

 Där kan du hitta vad som händer i kretsarna inom nätverket  och läsa intressanta artiklar.

 

Kanske har du en idé om aktiviteter?

Kontakta i så fall mig! /Ann-Marie.

 

Många har varit ute och jagat i höst på olika sätt, både småvilt och högvilt.

Här har Karin Jakobsson, fällt sin andra älg i Rådde!

Några veckor innan sköt hon sin första älg vid hemmamarkerna i Valler, Romelanda.

För ett par år sedan gjorde Karin det sista klass1-skjutprovet för Runar och hon deltar gärna i aktiviteterna i det kvinnliga nätverket i Ale och inom Västra Götaland

 

-- foto3.jpg

 

Skytte inom kretsen.

Ofta hör man oss jägare uttrycka att ”man borde kanske träna lite mer skytte”. Varför inte se till att göra detta på någon av de två jaktskyttebanor i Surte respektive Skepplanda (Hålanda) som för närvarande finns inom vår krets. Båda dessa anläggningar kan erbjuda träning på såväl kula som hagel.

 

Visste ni att inom Ale Jaktvårdskrets finns det flera utbildade jaktskytteintruktörer. Dessa kan man ta kontakt med om man vill ha lite hjälp eller tips om skytte och skytteteknik. Varför inte boka en tid för sig själv för att i lugn och ro få lite tips eller som en rolig grej tillsammans i jaktlaget under icke jaktsäsong och samtidigt få nyttig träning inför jakten.

Det finns redan enskilda och jaktlag som utnyttjar denna möjlighet men det finns plats och möjlighet för så många fler att göra detta och visst är det roligare att gå ut och jaga när man känner sig säkrare på sin egen kapacitet när det gäller skyttet.

 

Ett annat sätt att få lite mera skytteträning är att delta i någon av de tävlingar som kretsen anordnar så som t.ex. Kretsälgen. Om det finns intresse så kommer kretsen eventuellt att ordna någon form av hagelskyttetävling i framtiden. Man måste inte ta tävlingsmomentet så jätteallvarligt men det är ett trevligt tillfälle att möta andra medlemmar i kretsen och samtidigt få lite nyttig skytteträning.

 

Ta gärna kontakt med någon av våra skytteinstruktörer.

 

 

Skepplanda Sportskyttar:

Björne Hansson 0303-74 82 49, 070-458 26 92

Douglas Hjärtinge 0520-66 83 62, 073-420 45 94

 

Surte – Bohus Sportskyttegille:

Christian Aronsson 0702-74 24 74

Björne Hansson

Skytteansvarig i kretsen

-- foto4.jpg

 

Kretsälgen 2011 Resultatlista

Elitklass:

1 Ingemar Nordberg 58 p (11 st. 5-ettor)

 

 

Jägarklass:

 

1. Tommy Andersson 49 p

2. Roland Sjöqvist 43 p

3. Lennart Andreasson 37 p 

 -- foto5.jpg

 

Kassaredovisning

 

 

Kassabehållning från 2010

Kretsbidrag

 

Annonser i infoblad

Försäljning Forsane

 

 

Summa

      2011

 

inkomst

118,908

 11,560

 

  3,800

 29,600

 

 

163,868

        Ale Jaktvårdskrets

 

 

    Porto/annons

    Swedbank

    Kurser/utbildningar

    Lokalhyra

    Skottpengar mink

 

 

 

    Utgående behållning

 

 

utgift

11,909

750

3,111

3,700

250

 

 

19,720

144,148

-- foto6.jpg

ROVDJUR 2011

 

 

Under året har lodjursrapporterna ökat i kretsen. Länsstyrelsens besiktningsman har bl. a under november-december kvalitetssäkrat att det har varit lo som har slagit

en hjortkalv och ett rådjur.

Tänk på att rapportera dina rovdjursobservationer så fort som möjligt. Genom att allmänheten rapporterar kan Länsstyrelsen ge bättre information om var det finns

stora rovdjur, fatta bättre beslut om förvaltningen av rovdjuren och förhindra skador.

Du kan lägga in dina rovdjursobservationer i www.rovobs.se (där du också kan se de observationer som är gjorda) eller kontakta någon av spårtolkarna i Ale.

Bertil Andersson 070-432 04 23,

Bo E. Andersson 070-313 90 20,

Kerstin Andersson 070-229 52 01.

 Föredragningslista Årsmöte

 

1. Årsmötet öppnas

2. Val av årsmötesfunktionärer:

a/ Ordförande

b/ anmälan av sekreterare

c/ två protokollsjusterare

3. Fastställande av röstlängd

4. Fråga om årsmötet är utlyst enligt stadgarna

5. Fastställande av föredragningslista

6. Styrelsens verksamhets och förvaltningsberättelse

7. Revisorernas berättelse

8. Fastställande av balansräkning

9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

10. Val av ledamöter och suppleanter till styrelsen

11. Val av en av ledamöterna till kretsens och styrelsens ordförande

12. Val av två revisorer och revisorssuppleanter

13. Val av studieombud

14. Val av Ungdomsansvarig

15. Val av ansvarig för holkar och fällor

16. Val av 4 ombud och suppleanter till Länsföreningens stämma 22 mars Vbg

17. Val av valberedning, varav en sammankallande

18. ( Nominering av representant till Länsföreningens valberedning.)

19. Styrelsens förslag

A/ i ärende där Länsjaktvårdsföreningen infordrar kretsens yttrande

B/ angående inkomna motioner

C/ angående övriga ärenden

20. Verksamhetsplan för kommande året

21. Bestämmande av sätt att kalla till nästa årsmöte och ev. extra möte

22. Övriga frågor

23. Årsmötet avslutas 


 

 

Nya Älgförvaltningen

Riksdagen tog sitt beslut om en ny Älgförvaltning för ett år sedan. Nu under hösten har Naturvårdsverket blivit klara med sin författningstext. Vilket innebär att from 1 januari i år så gäller ett nytt regelverk för Älgjakten.

Största förändringen för oss på gräsrotsnivå är att jakten ska samordnas på större områden. Dels skapas Älgförvaltningsområden, (ÄFO) som ska sköta de uppgifter som Älgsamråden skötte förr, plus ytterligare en del informationssamlande och – sammanställande. Allt för att den nya förvaltningen ska bli adaptiv som det heter.

Uppgifter om Älgstammens storlek och sammansättning, genom inventeringar. Det kan vara spillningsinventeringar och eller flyginventeringar. Från Skogsstyrelsen ska man få uppgifter om födotillgång i skogen, samt betestryck. Från Polis o Trafikverk uppgifter om Viltolyckor.

För att genomföra jakten i större områden slopas de gamla A-, B- och E-licenserna. Istället införs Licensområde rätt o slätt, samt att Älgskötselområden uppmuntras. Ombildning till Licensområde sköter Länsstyrelsen automatiskt. Har man inte tillräcklig areal för att tilldelas en älg, så avregistreras Licensen automatiskt.

Hur stor areal som kommer att krävas för tilldelning kommer att beslutas av Länsstyrelsen, på förslag ifrån ÄFO. ÄFO leds av sex personer utsedda av länsstyrelsen. Tre markägare och tre jägare, varav markäg. representanten har utslagsröst.

Det finns inte angivet någonstans hur stor arealen ska vara. Men i olika texter har angivits att arealen bör vara lika som i angränsande Älgskötselområden.

Man kan ju då gissa att den blir kanske tre hundra ha per älg.

Det som är helt tydligt bestämt är dock att första tilldelade Älg alltid ska vara en kalv.

Läs mera på jägareförbundets hemsida:

www.jagareforbundet.se/Jagarenojakten/Algjakten/Nya-foreskrifter-for-algforvaltningen/

 

ÄLGAVSKJUTNING I ALE

Lite om älgtillgången under åren som gått:

För 36 år sedan 1974 sköts det i Ale kommun 45 älgar.

1975 sköts det 50 älgar.

Ökning skedde fram till 1983 med 134 älgar.

Sedan ca 130 st. per år fram till 1989 då det sköts 150 älgar.

Efter detta minskade det fram till 1995 då sköts det 72 älgar.

Nu ser vi en minskning igen (se samrådsgruppens text)

          Tjur   Ko   Kalv   Total

1998   58     36     37     131

1999   56     36     53     145

2000   48     37     63     148

2001   43     48     43     134

2002   38     51     43     132

2003   35     40     43     118

2004   35     29     22     86

2005   18     15     15     48

2006   19     16     22     57

2007   19       7       2     38

2008   19     12     29     60

2009   47     11     32     90

2010   37     16     39     92

2011   28     11     27     66  (111231)

 

Förvaltningsområde Vildsvin

Efter vårt möte med Barnekow så valdes det en styrelse under mötet.

Styrelsen hade ett första möte hemma hos Kjell Helgesson där vi diskuterade hur vi skulle gå vidare och vi beslutade att följa det som redan Kjell Helgesson gjort i sin krets närområde.

Vi delade ut uppgifter att var och en skulle göra sitt jobb lokalt med att ta fram personer som är intresserade av jakten, eftersök detta är en viktig fråga då Vildsvinen är livsfarliga som skadade mm.

Information via LRF till sina medlemmar att dessa grupper nu startas i sitt närområde etc. hur vi skall fodra inne i skogarna för att dra djuren från grödor mm.

Alla var eniga om att stammen har minskat betydligt (idag ser jag att här på Koberg, där stammen är störst, så har stammen minskat med säkert 40 till 50 %) beroende på de två starka vintrar som varit. Detta har tagit hårt på stammen.

Då stammen minskat så radikalt så fortlöper arbetet men är ju kanske inte riktigt så aktuellt /akut så tempot är kanske lite lågt men kommer att efter jaktsäsongen köras igång hårdare då denna vinter kommer att gynna tillväxten.

Thomas Persson

-- foto7.jpg

 

 

Så här gör du om du kolliderar med vilt:

-- foto8.jpg

Foto Torsten Nilsson

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen

måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg,

kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även

om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras.

 

Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas.

 

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor

händer. Markera alltid olycksplatsen så att jägare

med eftersökshund kan hitta platsen.

 

Ring 112 och anmäl olyckan.

 

Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta. Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

 

Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.

Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

 

Vid anmälan till polisen ska du förutom sedvanliga person- och fordonsuppgifter tala om:

Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke.

Hur olycksplatsen är markerad - markeringsremsa, plastkasse etc.

Viltslag: - rådjur, älg, vildsvin etc.

Viltets flyktväg - i vilken rikting djuret försvann.

 

Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position eller om det är möjligt, nollställ bilens trippmätare och kör till en plats där du känner igen dig (exv. vägkorsning, kyrka, rastplats) och läs av trippmätaren.

Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.

 

För de människor som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att ett bra eftersök ska kunna genomföras och ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande.

 

Vid kollision med övriga viltslag, utöver de ovan nämnda, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen.

Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt avlägsnat från vägbanan, men som tidigare nämnts tänk alltid på din egen säkerhet.

Att kollidera med ett vilt djur kan hända oss alla.

Att inte anmäla en viltolycka till polisen är ett brott.

-- foto9.jpg

 


 

Försäljning av viltvårdsmaterial. Samtliga priser finns att läsa om på hemsidan.


Eftersökskurs

Under hösten 2011 har Ale JVK genomfört en eftersökskurs i egen regi. Kursledare har varit Jan-Erik Johansson samt Tomas Olesen.

Kursens upplägg var att starta med ett teoripass där man gick igenom skillnaden på viltspår och eftersök. Därefter övergå till praktisk träning både med och utan hund. Praktiken utan hund gick ut på att efter skjutning mot en djurkropp leta efter de spårtecken som ges. Tyvärr blev momentet onödigt svårt då det den dagen var ösregn.

Samtliga ekipage har under hösten genomfört minst 3 spårningar på blodade släpspår. Samtliga ekipage har efter träning klarat sina uppgifter. Det som kvarstår innan avslut är att ekipagen skall genomföra ett anlagsprov, viltspår.

Deltagare är Kerstin Andersson, Ann-Marie Carlsson, Bengt Johansson, Åke Niklasson, Michael Pettersson, Hasse Ohlsson och Björn Seve.

Eftersöksorganisation i Ale JVK för Trafikskadat vilt, Stefan Hellström har efter många ars arbete valt att sluta som kretssamordnare. Som efterträdare har jag, Jan-Erik Johansson tagit över fr.o.m. november 2011. Min för hoppning var att senast till årsskiftet ha hunnit med att tala med samtliga involverade kontaktmän och eftersöksjägare men dit har jag ännu inte hunnit.

Frågorna är många och stora då myndigheterna ställer höga och enligt min mening orimligt höga krav på eftersöksjägaren. Främst vad gäller hundmaterialet. Hunden skall självständigt klara av att söka rätt på och ställa ett skadat vilt. Älg, Dov, Rådjur samt Vildsvin. Denna typ av hund har vi inte många av i vår krets men vi har flera duktiga spår ekipage som fungerar utmärkt tillsammans med skyttar. Dvs. eftersök på samma sätt som det bedrivs inom varje jaktlag. Även utdelning av den skyddsutrustning som varje eftersöksjägare skall ha fördröjs och skjuts på framtiden.

Denna ständiga fördröjning av utdelning av skyddsutrustning tillsammans med myndighetsbeslutet att plantera ut varg i vårt närområde fick oss att alldeles för julhelgen göra gemensam sak med Svenljunga JVK och många övriga kretsar. Vi trafikeftersöksjägare, har enats om att gå ut i en bojkott av trafikeftersök. Vår enda möjlighet att göra myndigheter uppmärksamma på vår situation. Brist på utrustning är ett hot mot den som arbetar i trafikmiljö - dödsolyckor har vi i vår krets varit förskonade ifrån men tillbud saknas inte! Samt varg - en infekterad fråga med ett direkt hot mot den viktigaste parten i ett eftersök, vår hund.

Vi får se vad våren kommer med!

Janne

Jan-Erik Johansson

 

 

Kurser och arrangemang

Rovdjursspårning

Kursen är planerad att starta omgående.

Kursledare Bertil Andersson.

Anmäl dig via Studiefrämjandet Kungälv

Tel: 0303- 196 96

Dressyrkurs

Dessutom ordnar vi som vanligt en dressyrkurs

med Bengt Svensson som ledare.

Kom gärna med egna förslag, så försöker vi

ordna det. Vi lägger ut på kretsens hemsida

när flera detaljer blir klara.

http://www.jagareforbundet.se/vast/ale

Eftersöksjägare 2011

Stefan Hellström 0303-74 18 67

0708-711361

Thomas Persson 0520-669 033

0708-514 703

Bengt Johansson 0303-740 811

0707-322 408

Ove Aronsson 0303-330 108

0704-320 974

Jan-Olof Johansson 031-981 001

0709-577328

Bertil Andersson 0303-746 993

0704-320 432

Stig Stenborg 0303-336 362

0707-733 052

Rune Arvidsson 0303-740 214

0706-457 626

 

2013-05-12
 

Svenska Jägareförbundet, Öster Malma, 611 91 Nyköping    Tel:0155-24 62 00   Webbkarta Prenumerera